6.8.09

Национални блок - како да се артикулише и ко ту припада (2)

У првом делу овог чланка сам навео стање патриотске сцене у Србији онако како је ја видим и навео сам ставке које би чиниле платформу деловања и окупљања организације које себе сматрају националним. Сада је ред да наведем ко од значајних организација које себе сматрају националним по мом мишљењу испуњава ове критеријуме и у којој мери.

Да почнемо од Српске радикалне странке. Она испуњава скоро све наведене критеријуме. Једини проблем који ја видим је донекле нејасан однос према "бошњацима". СРС је учинила доста да након ратова побољша однос са муслиманима, али ако оставимо по страни чињеницу да је то ретко било узвраћено, није јасно какав је став те странке према "бошњаштву" као идеји. Последње што имамо о томе је један Шешељев интервју од пре 7-8 година где он тврди да не спори ничије право да се изјашњава како жели али да "као научник оспорава бошњачку нацију". Изјаве неких других људи блиских СРС(Славенко Терзић), међутим, иду у правцу признавања "бошњачке" нације. "Бошњаштво" је веома опасна подвала, пристајање на њу може имати опасне последице.

Као што сам већ објаснио у првом делу, међутим, идеолошка крутост радикала по другим питањима као и њихов сличан начин деловања их чини неподесним за стожера окупљања националних снага.

"Народњачка" коалиција окупљена око Демократске странке Србије такође испуњава већину критеријума, али је "најтања" по питању ставке број девет, понашања, што је безмало најбитније. ДСС је 2000 позајмила углед свог лидера Коштунице политичким снагама које су отворено радиле против интереса српског народа, а после пада Милошевића је годинама у циљу доласка на власт кокетирала са таквим организацијама, одбијајући сарадњу са националним блоком. Једном када су дошли на власт, "народњаци" су учинили мало или ништа на афирмацији националних снага и критичког погледа на евроатлантску и прогресивистичку идеологију. Њихова безрезервно национална оријентација је новијег датума и питање је колико је резултат прагматизма и преласка свих прагова толеранције од стране евроатлантиста, а колико политичког размишљања и уверења. Све ово их чини подједнако неподесним за вођство националног покрета колико и радикале.

Дошли смо до новоформиране Српске напредне странке. Већ сам неколико пута овде написао како сам веома скептичан(најблаже речено) по питању мотива Николића и Вучића. Узмимо, међутим, из чисто академских разлога, да су њихови мотиви часни и анализирајмо њихову творевину. Шта је заправо Српска напредна странка? Читајући њихов програм човек не може а да не стекне утисак да се ради о манифесту који не даје практично никакав суд или став о битним питањима већ само констатацује чињенице и делује у складу са тим. Напустивши странку са крутом идеологијом, Николић и Вучић су оформили организацију без икакве идеологије и покушавају да буду нешто што има од свега помало, и "европејства" и "демократизма" и "русофилства" и "национализма". А шта ће преовладати у реторици и деловању зависи од тренутних прилика, које се често мењају из дана у дан. Стога је нејасно да ли СНС испуњава ишта од ставки наведених у литмус-тесту за национално деловање. "Минули радикалски рад" њених челника је, међутим, привукао велики број људи из СРС и "народњака", као и национално оријентисаних и до тог тренутка страначки неопредељених људи који су на СНС пројектовали своје фантазије и стога је та странка за релативно кратко време створила инфраструктуру која недостаје "народњачкој" коалицији.

Као што се види, све релевантне политичке организације које се сматрају националним имају озбиљне недостатке које их чине неподесним за гласноговорника патриотски оријентисаних грађана. Где је онда излаз? По мом мишљењу, некаква идеална ситуација била би када би се од "напредњака" и "народњака" формирала једна организација или коалиција која би имала (тренутну) идеологију ових других и инфраструктуру ових првих уз одлазак тренутних челника и долазак нових људи. Са друге стране, СРС би наставила самостално деловање и тиме окупљала оне који би сматрали да "напредњаци"/"народњаци" нису довољно чврсти и доследни. Тако би било довољно избора за свакога, а број оних чије критеријуме нико не задовољава би био сведен на минимум. Ситуација је, међутим, ретко када идеална...А ова сада је толико далеко од ње да је јако тешко донети праву одлуку, па чак и најмање лошу.

3 comments:

Gray Falcon said...

Природа не подноси вакуум. Тренутно на српској политичкој сцени не постоји нити једна опција која би пружила истинску алтернативу евроатлантистичким транс-прогресивистима. Што значи да нешто или неко ускоро мора да се појави, јер постоји потреба. Живимо у занимљивим временима.

Anonymous said...

Доброго времен суток,

Надежная и проверенная [url=http://popplers.ru/]адалт партнерка[/url] [b]Popplers.ru[/b] предлагает Вам сотрудничество на выгодных условиях. Мы покупаем ваш ру трафик по выгодным ценам. Владельцам сайтов, вебмагазинов и веб мастерам мы предоставляем выгодные условия, отзывчивую поддержку и проффесиональный подход в нелегком бизнесе рунета.
прекрасная возможность надежно заработать, выгодная рефферальная программа, направьте ваш ру трафик в нужное русло, в русло прибыли которое принесет вам [url=http://popplers.ru/]Партнерская программа[/url] [b]Popplers.ru[/b] . Вывод средств в WebMoney или PayPal, возможность срочных выплат в любой день недели, личный подход к каждому партнеру.

Наши тарифы за 1k:

DoorWays - 6у.е.
Popunder - 5у.е.
CJ - 5 у.е.
Clickunder - 4 у.е.

Ждем Вас в наших рядах!

ICQ: 498994074

Anonymous said...

Hello. And Bye.