6.8.09

Шта је прави рецепт за здравство?

Предлог реформе здравства у САД који је дао Барак Обама је изазвао бурне реакције у тој земљи али је ван ње углавном остао непримећен у јавности. Ту и тамо је неки коментатор дао своје мишљење, али без одјека у јавности. Сиви Соко је пренео колумну америчке коментаторке Илане Мерсер о томе. Морам рећи да генерално веома ценим Иланина писања, али то не могу рећи за овај њен конкретан чланак.

Прво, чланак је скоро искључиво заснован на анегдотским доказима. Не пада ми на памет да ниподаштавам Иланино несумњиво трауматично искуство, али анегдотски докази су слаба основа. Њена лична прича није ништа више ни мање легитимна од истих таквих које сведоче супротно, које говоре да је амерички здравствени систем нехуман и неефикасан и које су пуне хвале за канадски. Мерсерова у својој колумни не даје скоро никакве независне податке који говоре у прилог њеној тези.

Друго, имам утисак да Илана Мерсер догматски приступа проблему здравствене заштите, на сличан начин на који неолиберални економисти приступају економији, а то су две области које једноставно не трпе догме. Ниједна друштвена област, поготово не здравство, се не може третирати као егзактна наука која има своју универзалну формулу по којој функционише. "Прави" систем здравствене заштите је комбинација скоро свих друштваних фактора, националних, културних, економских који у мањој или већој мери доприносе његовом креирању и деловању.

Уме Илана Мерсер много боље од овога. То знам јер сам читао њена дела у целини и саветујем онима који олако на основу овог чланка доносе суд о њој да учине исто.

No comments: