12.8.09

Где је све почело?

Свакој негативној друштвеној појави се мора наћи почетни узрок да би се она на одговарајући начин сузбила. Уколико се ради о ерозији читавог друштва потребно је наћи догађај који је читаву лавину и покренуо.

"Дојче веле" је посветио једну од својих емисија наслеђу "чувене" 1968 године и превирањима тог времена. Емисија и чланак имају предвидљиво и наглашено либерално прогресивистичку ноту. По "Дојче велеу" најгоре што су нам "шездесетосмаши" оставили је уништена животна средина и лоши пензиони фондови.

Но чак и тако сикофантска репортажа потиче на размишљање. Шта је заправо та "шездесетосма" учинила за нашу цивилизацију? Какав је утицај имала? Циљ те револуције је од само почетка био рушење традиционалних вредности које су њени родоначелници сматрали за главне узроке несрећа које су до тада погађале човечанство. Стеге друштвених норми и традиционалног морала је требало одбацити у потпуности, јер су они ограничавали поједница. А управо тај појединац, односно његова лична слобода, је постала основна вредност на којој ће се заснивати друштво будућности. Те 1968 револуционари нису успели да силом сруше поредак. Оно што им је, међутим, успело је да се инфилтритају у образовне инситиуције и медије и да направе тихи неосетан преврат пре свега у начину размишљања људи. Ново стање су прогласили само логичним исходом историјског процеса интерпретирајући слободарску литературу класичног либерализма у скалду са тим.

Оно што се пренебрегло је то да су нечије слободе ограничене истим таквим, слободама других. Радикално проширивање појма индивидуалне слободе изродило је читаве слојеве становништва који су стекли мишљење да "имају право" на неке ствари и да је све дозвољено у циљу остваривања тог права. Тако појединци постају мали тирани, а њихове друштвене групе читаве олигархије које на крају могу да контролишу и којима могу да управљају једино велики тирани или тиранин. ЕУ као бирократизована суперструктура одвојена од очију јавности је најлогичнија манифестација "шездесетосмашке" идеологије и друштва које је она створила.

Демистификација и раскринкавање "шездесетосме", њених вођа и родоначелника мора бити темељ сваке идеје или покрета који би за циљ имао спашавање овога што је остало од нашег света. Од њих је сво данашње пропадање почело, са њима се мора и завршити.

2 comments:

Anonymous said...

kao "ucesnik" nasih demonstracija , bezbroj puta sam se pokajao, a inace sam bio na strani pariskih( skromno stojecih) policajaca a protiv (razmazenih burzujskih) studenata...uostalom i sam vodja im se zvao daniel kol BANDIT.... sta vise reci, jos jedan ( od niza kontinuiranih) produkt, tavistoka i "svetske " vlade!

Gray Falcon said...

Хвала на подсећању; превише живимо у садашњости и давној прошлости, па не препознајемо континуитет неких ствари. Ови наши проблеми (па ни европски) нису од јуче, а стварно их много датира од 1968.

Мислим, додуше, да је тада приведен крају (успешно, нажалост) европски пут у социјализам, који је почео још француском револуцијом 1789.