22.8.09

Да ли мењати друге?

Када сте на одмору имате више времена за себе и нека своја задовољства. Тако сам и ја одлучио да мало одгледам неке епизоде „Звезданих стаза“ из серијала „Нова генерација“. Већ сам више пута нагласио да су „Звездане стазе“ изузетак од америчке поп-културе јер нису баш потпуно површна серија са пуно акције већ се труде да пренесу и неку дубљу поруку, да дају тему за размишљање. Једна од таквих је и „клифхенгер“ између шесте и седме сезоне, епизода „Потомство“.

Она је један својеврстан наставак епизоде из пете сезоне „Ја, Борг“. За оне који не знају, Борг су у овом серијалу „Звездани стаза“ главни непријатељи Федерације којима припадају главни јунаци. Борг су аутоматизовани кибернетски организми, који су повезани у један јединствен колектив. Они немају индивидуалност и њихова је основна сврха да у свј колектив асимилују друге врсте и расе. У епизоди „Ја, Борг“, посада „Ентерпрајза“ заробљава једног од Боргова који услед додира са њима развија своју индивидуалност. Том Боргу, коме су наденули име Хју, је омогућено да се врати својима у нади да ће његов осећај индивидуалности да се прошири у Борг колектив и тиме променити из основе целу Борг расу.

У „Потомству“ видимо да је план да се Борг заразе индивидуалношћу успео али да су резултати потпуно другачији од оних који су били пожељни. Заражени Боргови су одсечени од колектива, а међу њима је настао хаос. Пошто нису имали никакав претходни осећај индивидуалности одсечени Боргови нису знали шта са њом да раде, какву заједницу да створе, нити су могли да замисле сврху свог постојања.

У таквој ситуацији они су постали плен Лора, злог брата близанца Дејте, официра-андроида „Ентерпрајза“. По речима већ поменутог Хјуа, којег срећемо и у овој епизоди, Лору није било тешко да овлада Борговима:

„...нисмо знали чак ни како да управљамо нашим бродом. Када је дошао Лор били смо спремни да слушамо било кога ко би понудио промене и излаз из ове ситуација. У почетку смо сви радо следили његова обећања о светлој будућности. Када је постало јасно да он не зна како да испуни та обећања, почео је да говори о жртвовању...“


Лор је одбаченим Борговима нашао уређење и сврху. Уместо што су као до сада асимиловали друге врсте, нови Боргови, који су постали агресивнији и вештији него раније, су почели да их уништавају. Укратко, нови Боргови су постали опаснији непријатељ него што су некадашњи икада били.

Верујем да сте неке историјске ситуације из људске прошлости већ препознали у ситуацији у којој су се нашли Боргови којима је Хју пренео своју индивидуалност. Растурено традиционално друштво, становништво обезглављено, без свести о својој улози у свету и у историји, доведено до тачке очаја када је спремно да пође за било ким ко обећа какво-такво избављење. Али ова епизода није само упозорење против лажних месија...

Ова епизода је вероватно најбоља одбрана тзв. „примарне директиве“ и принципа немешања у традиционална друштва других нација и култура, чак и оних који су непријатељски настројене према нашој. Као што се види, чак и ако се успе изазвати промена код непријатеља то не значи да ће та промена бити набоље. А за то примере не морамо да тражимо у далекој прошлости. Довољно је видети у чије је руке пао Ирак након свргавања Садама Хусеина.

Савремене генерације на западу, чак и политичари, земаља су више образовани преко поп-културе него преко класичних наука. На жалост, већина је одабрала погрешне филмове и серије да им обликују поглед на свет. Зато смо и ту где јесмо...

No comments: