3.9.09

Кенеди хистерија и у Србији

За очекивати је било да ће медији у САД смрт сенатора Едварда Кенедија искористити за још једну, надајмо се последњу, туру неумерених панегирика на рачун те назови династије. Оно што је мало изненађујуће, чак имајући у виду низак стандард новинарства у Србији, је то што је један недњељни лист одлучио да посвети пажњу Кенедијевој смрти и да му посвети насловну страну као да овде нема никаквих других проблема и као да се његова смрт тиче људи одавде.

Али кад су већ одлучили да то ураде, ја бих да дам неколико података о Кенедијевима овде који се вероватно неће наћи у чланку тих новина(мада, да будем поштен, вероватније би било да се нађу овде него у америчким средствима информисања):

1) оснивач "династије" Џозеф Кенеди је породично богатство стекао шверцујући алкохол у време "прохибиције". Прича се да су се све мафијашке породице са североистока САД снабдевале пићем код њега.

2) Џо Кенеди је дао да се прво затвори у менталну болницу, а затим и лоботомизује рођена ћерка Роуз зато што је био убеђен да је ментално заостала. Несрећна жена је од тога трпела трајне последице и провела је скоро цео живот у вегетативном стању.

3) Џо Кенеди је био нескривени симпатизер Хитлера. Непосредно пре рата постављен је за амбасадора САД у Лондону. Његови про-немачки коментари након што је рат почео су навели Рузвелта да га опозове са функције чак и без формалног захтева британске владе.

4) Избори 1960. на којима је Кенеди победио Никсона зависили су од исхода гласања у држави Илиноис, а исход је одлучен након што је из два округа у околини Чикага у којем је доминирала мафијашка породица "боса" Сема Ђанкане стигло брдо гласачких листића са заокруженим Кенедијевим именом. Нико никада није утврдио да ли је заиста толико људи гласало.

5) Сам Едвард Кенеди је директно одговоран за смрт једне од сарадница, Мери Џо Копечни, након што ју је оставио да се удави у колима која су слетела са моста(а која је он возио) у реку код места Чапаквидик у Масачусетсу. Уместо да одмах позове полицију, Едвард Кенеди је прво позвао своје адвокате, који су са своје стране позвали људе у полицији и судству, а које је клан Кенедијевих деценијама држао у шаци. На руку Кенедијевима је ишло и то што се инцидент десио буквално истовремено када и слетање на Месец, тако да је пажња јавности била заокупљена другим стварима.

Ово је само најужи избор. Тога има још, за неке сте чули(љубависање Џона и Роберта Кенедија са Мерилин Монро), за неке нисте јер их објављују само алтернативни сајтови у Америци. Али утешите макар мало чињеницом да успињање мрачних ликова до врха није само српска специјалност.

1 comment:

Anonymous said...

Е, кренуо да ти пишем одговор, и онда скапирао да је боље да објавим као текст. Сврати на Сокола
:)