28.9.09

Ево шта је новинарство у Србији

Нова српска политичка мисао је била љубазна да нам пренесе текст из "Политике" који носи потпис Бошка Јакшића и који почиње овако:

У избору између Периклове и Фидијине Атине, по којој су цветале слободе слободних људи, и милитаризоване Спарте, по којој су хомосексуалци убијани, Србија је ближа овој другој.


Мени као сасвим солидном познаваоцу историје(ај'да се мало похвалим) је било довољно да ту престанем да читам. Фрапантно је да се такав историјски фалсификат нађе чак и у уличном памфлету а камоли у "најстаријој медијској кући на Балкану" како "Политика" воли самој себи да тепа. Слажем се да чињенице о педерастији Спарте нису опште познате, али зар они мисле да апсолутно нико то не зна или да неће да провери Јакшићеве тврдње?

Остаје само да се утврди да ли је Бошко Јакшић обична незналица или, заједно са уредништвом "Политике", неописиви покварењак који за дневнополитичке потребе фалсификује историју. Познајући нашу новинарску класу, и једно и друго је подједнако вероватно. А с обзиром да он важи за некаквог доајена новинарства у овој нашој Србији , врло је могуће да је и једно и друго.

No comments: