15.10.09

"Видим четири светла"

"На крају ми је дао да бирам између живота у благостању и још мучења. Једино је требало да кажем да видим 5 светала иако их је заправи било 4."
"Али ви нисте то рекли?"
"Не, нисам... Али био сам на ивици да то кажем. Био сам спреман да кажем било шта да само да све зауставим. Али више од тога, у једном тренутку сам заиста поверовао да видим 5 светала."


У последње време нешто ређе блогујем што због приватних обавеза што због недостатка инспирације. Истина, има довољно догађаја о којима се може писати али се они најчешће коментаришу сами, а мало је беспредметно да од овог блога направим хронику актуелних догађаја. Тако да направим белешку тек када уз опис онога што нам се дешава имам неку општу филозофску идеју.

Горе наведени цитат је из још једне епизоде серијала "Звездане стазе - нова генерација". Реч је о епизоди из шесте сезоне "Ланац командовања" која је ишла из два дела. У њој је капетан Пикар послат на тајну мисију са циљем да уништи постројење које непријатељској врсти Кардасијанаца. На жалост, Пикар је ухваћен и кардасијански командант га подвргава мучењу. Сцене мучења су један својеврстан римејк-омаж Орвеловој "1984" и сцени где О'Брајен тера Винстона Смита да му каже колико прстију види. Креатори серије су за сцене мучења чак успели да направе глумачки дует Патрик Стјуарт - Дејвид Ворнер који је по умећу скоро раван(а можда и јесте) ономе из филма Џон Харт - Ричард Бартон.

Цитат који сам навео се дешава на самом крају након што се Пикар вратио на "Ентерпрајз" и у тренутку док прича о свом трауматичном искуству. У безбедном окружењу он схвата шта је било најстрашније у целој тој ствари.

Пре 9 година су многи Срби након вишегодишњег мучења били спремни да кажу било шта само да то мучење прекину. Након што мучење није престало многи су постали очајни питајући се зашто се наставља када су коначно рекли оно што мучитељи желе да чују. Мучитељима, међутим, није био циљ да кажемо оно што они желе већ да у то искрено и поверујемо. Док год се то не деси неће овладати нама. Зато и настављају са мучењем. Све док нам се не учини да видимо 5 светала и док не заволимо свог Великог Брата.

No comments: