23.10.09

Шта ли су људи очекивали?

Председник Русије Дмитриј Медведев је био и отишао. Медији су већ нашироко известили о томе, а и аналитичари и „аналитичари“ су дали свој суд па не бих да ова белешка у блогу буде варијација на ту тему.

Ја бих се мало осврнуо на рекацију једног дела јавности, конкретно на патриотски и национално оријентисане људе. Многи су изразили своје разочарење посетом и говором руског председника, нарочито у оном делу у којем је он изјавио како немају ништа против нашег чланства у ЕУ тумачећи то као накаво руско „гурање“ ка Бриселу како бисмо били њихов експонент тамо. Идеја о „новом систему безбедности“ коју је изнео Медведев схваћена је као наводно слагање Русије са нашим чланством у НАТО. Чак је и кредит од милијарду евра означен као подршка режиму и нож у леђа националистима.

Овакве реакције и тумачења изазвани су нереалним очекивањима у стилу „како је мали Ђокица замишљао“. Људи који желе да Руси дају подршку опозицији би требало да се запитају неке ствари...Као на пример, којој опозицији? Николићу и Вучићу који надтадићају Тадића сваким даном све више? Туњавом Коштуници који је у доброј мери одговоран што су на власти ови који јесу и који ни дан данас не зна ни да ли је вино или вода? СРС? Њена политика по питању ЕУ је недоречена чак и нама овде, те су у једном тренутку против ЕУ, те не знају хоће ли или неће, те о томе потпуно ћуте. Реално, шта је СРС урадила од раскола да укаже људима на погубност евроутопије? Где су трибине са евентуално западним евроскептицима као учесницима, публикације о штетности евроунијатизма и на уско-националном и на општем, принципијелном плану, и то са свих становишта: економског, политичког, културног, цивилизацијског...?

Двери, 1389 и остале сличне организације? Прво, има их превише, свака вуче на своју страну, а друго, још важније, ни те организације нису начисто саме са собом како желе да делују. Хоће ли да буду политички покрет са свакодневним деловањем или ће да буду НВО и да се задовољавају ад хок акцијама?


Окрени-обрни, ми немамо озбиљну анти-ЕУ организацију(уз дужно поштовање, понављам, према свима овде), што је трагедија с обзиром да је чак и по најпроевропскијим анкетама број противника чланства у ЕУ је око 30% што је стартна позиција за коју би новоосноване политичке организације душу продале. А док такву организацију или покрет не створимо не можемо причати о некаквом разочарању у Русију. Тек онда можемо знати да ли је интерес Русије да будемо њихово "истурено одељење" у ЕУ или је ово само њихов покушај да извуку максимум из једне по њих не сасвим повољне ситуације унутар саме Србије.

Дотле, прочитајте поново извештаје наших новина о Медведевљевој посети и нађите, као што сам ја нашао, разлог за задовољство у томе да су Русима морали да се улизују они који су се о њима до јуче најпогрдније изражавали.

1 comment:

Srpski Inat said...

Mogao bi ti da se aktiviras kao intelektualac, zajedno sa onim sivi sokolom, umjesto sto kritikujes omladinu koju nema ko da vodi (obraz, dveri, 1389. I ovo nisam ironicno napisao!