13.1.10

Евроунијаћење

Јесу убијали свештенике, рушили цркве, забрањивали славе и на многе друге начине прогањали Српску православну цркву али чак су и комесари КПЈ и Удбе знали да постоји граница преко које не смеју да иду. Комесари ЕУ-партије немају таквих (ни било којих других) скрупула, што јасно показује најновији текст Слободана Антонића.

Сама чињеница да су евроунијати кренули у офанзиву на СПЦ није никакво изненађење. Оно што је, међутим, шокантно је потпуна транспарентност у томе шта су аргументи и циљеви најновије кампање да се "реформише црквени календар". Више се ни не покушавају политички клишеи о "интеграцијама" и "хватању корака са светом" и сличне будалаштине прикрити квазистручним псеудо-верским терминима, иде се директно на циљну равнину. Та дружина се толико осилила да чак нема довољно образа ни да сачека избор новог патријарха већ се безочно и безобзирно намеће обезглављеној Цркви.

Ја признајем да нисам много стручан по питању црквеног календара и потребе да се он реформише и какве би то последице имало по вернике и друштво у целини. Али питање календара је овим превазишло ускоцрквене и верске оквире и постало је питање идентитета и његовог очувања испред најезде ЕУ-хорди. Надам се да ће у СПЦ бити слуха за тренутак и да ће се, уколико до реформе црквеног календара и дође, она бити искључиво резултат одлуке црквеног и народног сабора, а не декрет настао под притиском дневнополитичких и идеолошких потреба и да ће та реформа, ако за њом има потребе, наступити тек када се разни Туцићи и Ђорђевићи скину Цркви са грбаче. Ако ни због чега, онда таквима у инат.

No comments: