18.4.11

Шта иза свега стоји?

Признајем да ме је затекла одлука Томислава Николића да, како изгледа, крајње радикалним мерама испослује испуњење својих захтева. Очекивао сам да ће њихов митинг бити класично млаћење празне сламе, уз сензационално најављену "понуду која се не може одбити" као обичан пуцањ у празно.

Да ли су напредњаци заиста престали да буду "диригована" опозиција? Или је све ово заправо обична представа којој је додато мало више "специјалних ефеката" с обзиром да су људи у Србији углавном превазишли политичке теленовеле? Како се у целу причу уклапа једно својеврсно "примирје" са ДСС-ом као и враћање "радикалској реторици" од стране Александра Вучића који је у суботу после дуго времена употребио термине као што су "паљење скупштине" и "линч Драгољуба Милановића"? И коначно, шта стоји иза свега тога? Јесу ли и Вучић и Николић коначно схватили да се народ отрезнио од евро-лудила? Или су добили дозволу "споља" да оштрије крену?

Здрава доза скепитцизма је увек неопходна, а догађаји су у многима од нас, укључујући и мене, условили рађање једне циничне црте. За протекле три године СНС, благо речено, није учинила скоро ништа да би убедила људе да ће заиста донети преко очекиване промене, а практично једини залог њиховог кредибилитета је била прошлост неких њених виђенијих чланова од којих су се неки у међувремену вратили у старо јато, уз тешке оптужбе на рачун лидера напредњака. Ако се овоме додају новопечена еврофилија СНС која је превазилазила не само ДС већ и границу доброг укуса, јасно је да људи који нису горљиве присталице имају доста разлога да буду неповерљиви према Николићу, ма шта он урадио.

Нешто добро ће, по мом мишљењу, ипак изаћи из овога, како год да се заврши. Николић је овако категоричном акцијом сам себи одузео било какав маневарски простор. Знајте ово: уколико о Васкрсу не буду били расписани избори, а Томислав Николић и даље буде жив, читав његов штрајк је фарса. Ово није цинизам већ чињеница. Нико не може да издржи без хране и воде више од 7 дана. У случају да се оствари овакав сценарио, коначно ће сви актери политичке сцене бити бесповратно компормитовани и то чак без да су дошли на власт и евентуално нанели још већу штету Србији. Уколико Николић остане доследан до краја и положи свој живот, а да избори не буду расписани, показаће огољеним морални банкрот(поред оног стварног) режима и многе који се двоуме учинити да превагну на страну оних који би да га свргну као и учврстити одлучност код оних који су већ одлучни да му виде леђа. А ако добијемо изборе, о том, потом...

У сваком случају, нећемо чекати још дуго.

No comments: