16.5.11

Само крађа

Стаљин је својевремено рекао да су историјске паралеле рискантне. Претходних дана неки новинари и аналитичари су ризиковали и превише трудећи се да на силу повуку паралеле између скандалозног финала купа од пре недељу дана и Максимира из 1990. Поређење не стоји из неколико разлога, а најважнији су они који се односе на "непосредне извођаче радова" односно навијаче.

Навијачка група ФК Војводина Фирма је све само не аутономашка и она је то доказала на делу више пута. Прво, када су усвојени тзв. симболи Војводине на трибини фирме се појавио транспарент "Само је једна наша застава" уз заставу Србије. Друго, Фирма је била покретач иницијативе да се стадиону ФК Војводина додели назив "Карађорђе"(а Црни Ђорђије је, као што се зна, у историји запамћен као војвођански аутономаш, прото-Ненад Чанак, је ли?). Треће, једна од њихових главних песама иде овако некако:"Има један град
зове се Нови Сад
а ја га зовем Српска Атина
у њему игра Војводина"Никада се на трибини Фирме није појавио ниједно аутономашко обележје или транспарент. Неки су се брже-боље хватали за транспарент на којем пише "100% Војводина" али то је чисто навијачки транспарент који има свој контекст којег не би да објашњавам сада али могу уколико неко захтева. Упоредите то са понашањем навијача загребачког Динама од пре 20 и кусур година на чијој су се трибини појављивали хрватски шовинистички симболи много пре оснивања ХДЗ-а. Туђман је приликом организовања Максимира куцао на отворена врата код динамоваца, Пајтић и Чанак перфидно покушавају да се пришљамче на талас чисто спортског гнева код Фирме.

Жртве сличних судијских крађа су ове и претходних сезона били и Јагодина и Борац из Чачка и ОФК Београд и Рад, само што се оне нису одиграле уживо пред целом Србијом и што им се није могла вештачки накалемити политичка димензија. Прошле среде би се у истој ситуацији исто десило било ком другом клубу, ФК Војводина се само нашла у погрешном тренутку на погрешном месту.

Као што сам почео са анегдотским цитатом, тако би и да завршим. Једном је један саговорник питао Сигмунда Фројда шта симболизује то када узме да запали цигарету. Фројд је одговорио: "Понекад је цигарета само и једино цигарета"

Понекад је судијска крађа само и једино судијска крађа.

1 comment:

Anonymous said...

Sredinom 90-ih na ogradi Istoka se na 1-2 utakmice pojavio trans ''Autonomaši''.Crvena podloga+bela slova+grb Vojvodine.
Naravno da ne mislim da je Firma,kao org. grupa,čak ni tada,a pogotovo poslednjih dosta god. autonomaška,naprotiv.Ovo samo radi potpunije tačnosti teksta.
Cigan