22.6.11

70 година

Толико је прошло од једног од преломних догађаја у историји човечанства, напада нацистичке Немачке на СССР. Како се на крају испоставило, била је то кобна грешка Хитлера која му је дошла главе и чије су последице унапред предвидели чак и неке трезвеније личности у нацистичкој врхушци(Геринг, на пример).

Не бих овде да препричавам оно што сви знамо већ бих овде хтео да се осврнем на неке од митова који и даље живе у делу јавности и да их уједно побијем.

Мит бр. 1: Стаљин је беспоговорно веровао у пакт са Хитлером и био је потпуно затечен нападом на СССР.
Чињенице: Стаљин је, по речима његовог биографа Едварда Радзинског, у фебруару 1941 студентима завршне године војне академије рекао да ће "рата бити и да ће непријатељ бити Немачка". Постоје и бројни други докази да СССР није имао никакве илузије о томе шта су праве Хитлерове намере. Откуд онда неспремност Црвене армије у првима данима рата? Зато што Стаљин није очекивао рат, у том тренутку , док Хитлер још увек није решио конфликт са Британијом. Стаљин је по речима Радзинског "потценио ирационалну компоненту код Хитлера".

Мит бр. 2: Немачку армију је у напредовању ка Москви зауставила зима, Црвена армија није успевала да пружи адекватан отпор.
Чињеница: Од јуна до новембра, када обично почиње зима у Русији, је временски период од 5 месеци. Што је Немцима требало толико да дођу до Москве ако нису били суочени са отпором. Реалност је да је Црвена армија ефикасним локалним противударима и еластичном одбраном у доброј мери успорила немачко напоредовање. А што се тиче мотивисаности црвеноармејаца за борбу о њој најбоље говори забелешка генерала Халдера који је 29. јуна написао у свом дневнику како "извештаји са фронта говоре да се Руси боре до последњег човека".

Мит бр. 3: Совјети су победили захваљујући материјалној помоћи са запада.
Чињеница: Помоћ у техници са запада је чинило између 20 и 25 посто совјетске ратне технике и то већином камиони и џипови. Тенкови, топови и авиони су били искључиво совјетске производње.

Мит бр. 4: Хитлер је главни кривац за пораз немачке пошто је својим мешањем у војне ствари у које се није разумевао.
Чињеница: Приче о Хитлеровом мешању и наводном војном дилетантизму су плод мемоара немачких генерала после рата који су користили чињеницу да је он био универзално омрзнута фигура и да пошто је био мртав није могао да понуди своју верзију догађаја. Недавно објављени транскрипти саветовања немачке врховне команде од 1942 до 1945 приказују знатно сложенију слику по том питању. Многи од послератних критичара Хитлера су се слагали са многим његовим војним идејама и то прећутали, а неки су, као Манштајн, чак и масно лагали о својој улози.

Мит бр. 5: Становништво је у почетку дочекало Немце као ослободиоце да би се након окрутности коју су приказали према цивилима у складу са Хитлеровим плановима о истребљењу Словена окренули против Немаца.
Чињенице: Ово је пројекција једног дела западне Украјине која се преноси на цео окупирани део СССР. Немачка је од краја 1941 држала у позадини на десетине дивизија задужених за борбу против партизана.

Ко је извор ових митова и ко има највећи интерес да се они етаблирају као истина можете да закључите самим њиховим читањем.

2 comments:

Gray Falcon said...

Све похвале за текст, али једна мала замерка. Енглези и Американци јесу слали тенкове и авионе Совјетима. Иако је у многим случајевима било речи о другоразредној опреми, СССР је добио 4000 Шермана, док је совјетско ваздухопловство имало скоро 12% америчких и енглеских авиона (које су користили боље него њихови произвођачи). То, дабоме, нимало не умањује совјетске заслуге у рату.

Moj tzv. život said...

interesantno...