28.6.11

Видовдан

Данас је Видовдан. За тај дан су везани бројни судбоносни догађаји по Србе, од којих је, наравно, најбитнији онај по којем је тај дан и ушао у памћење народа, бој на Косову. Сајт НСПМ је навео неке, неке су додали читаоци у коментарима.

Нису само догађаји ти који обележавају Видовдан. Из њега, односно, онога што он симболизује, рођена је читава етика, култура и уопште есенција онога што јесмо. Тешко је наћи сличан пример да је један датум тако снажно и често не само обележавао историју већ и изазивао такве емоције и утицао на биће једног народа. Мислим да једино Тиша Бе'Ав код Јевреја може да се пореди.

Где је Видовдан данас код нас? Ово питање не постављам евроатлантистима и сличнима јер њихов одговор знам и није ми потребан. Желим да на ово питање одговоре они који се опиру ЕУ/НАТО комесарима и њиховим страним господарима, да одговоре пре свега себи и да буду искрени, опет пре свега према себи. Нека им у томе помогне видео снимак који сам већ поставио:И поновићу оно што сам написао и онда када сам први пут поставио снимак: у којем се од личности са снимка препознајете када износите своје ставове о догађајима из времена садашњег и прошлог?

No comments: