26.7.11

Кратак одговор је најбољи

Од тренутка када је објављена наводна идеолошка позадина злочина који је починио норвешки психопата Андерс Бревик знало се којим ће правцем да крене извештавање о том догађају. Главни медији су једва дочекали да се неки терориста и масовни убица коначно уклопи у њихову замишљену матрицу па да крену у свој пропагандни крвави пир против свакога ко ситуацију у свету описује на другачији начин него што то они раде.

Није, наравно, никакво изненађење да су евроатлантски политкомесари у Србији пожурили да поново оцрњују српски народ. Бревикова афирмативна писања о Србима у свом манифесту су им дошла као кец на десет.

Како реаговати на такве акте демонизације и клеветања. Свакако не извињавањем за своје ставове и некаквим, макар посредним, признањем да су они могли да доведу Бревика до стања у којем би био способан да почини онакав злочин. Нема потребе ни давати изјаве о томе како се злочин осуђује нити да истичете како не подржавате нити позивате на насиље. Довољна је само једна реченица:"Сада знам како су се осећали Битлси када су чули да је Чарлс Менсон навео њихову музику као инспирацију за своја недела".

То ће их ућуткати, макар привремено, док не смисле нови софизам да вас нападну и опљују. Бомбастичност првобитних оптужби ће, међутим, бити изгубљена онога тренутка када изговорите горенаведену примедбу, а то је најважније. Све остало што накнадно смисле неће имати ни приближно жељени ефекат.

3 comments:

Moj tzv. život said...

Nisam pročitala manifest dotičnog, ali nije on valjda rekao da je dobio "inspiraciju" za zlodelo koje je počinio, čitajući istoriju Srba?! Stoga ni poređenje sa Mensonom nije ono što bih uzela kao primer da zapušim usta onom žvalavom Vojinu Dimitrijeviću koga sam juče saslušala samo da mogu da se glasno zgražavam...

Witch-king of Angmar said...

Па није баш рекао тако, али у свом манифесту који има 1500 страна се на више места позитивно изражава о Радовану Караџићу, на пример, и оштро осуђује НАТО агресију из 1999.

Мислим да је поређење потпуно на месту. Осим тога, истина је истина, она не зависи ни од какве њене евентуалне злоупотребе.

Gray Falcon said...

Колико сам разумео читајући цитиране делове наводног манифеста, Бреивик симпатише западну медијску верзију Срба - као исламофоба, крсташа и насилника. То има везе са правим Србима колико Наташа Кандић са здравим разумом.