3.10.11

Победа је већа него што се мисли

Када је прошле године уз херметичко затварање центра града и пратеће нереде ипак одржана тзв. парада поноса трезвени људи су указали да су реакције јавности на њу биле изразито негативне, да су симпатије биле на страни оних које су режим и његови гласноговорници у медијима називали „хулиганима“ и да наредних најмање 10 година неће због тога бити нове параде. Као и обично, таквима ако је и дат простор у јавности то је било само зато да би их исмејали.

Већ при најави датума, а то је било пре догађаја на Косову и Метохији, било је јасно да ће отпор бити још јачи ове године. Насиље окупационих снага над Србима само је појачало анимозитет према једној манифестацији иза које су стале не само домаће антисрпске НВО већ и потпуно непримерено амбасаде земаља евроатлантистичких структура. Кап која је препунила чашу било је бахато саопштење немачке амбасаде издато дан након покушаја покоља Срба на прелазу Јариње у којем се безмало наређивало одржавање параде па шта кошта нек' кошта. Да ли је то било превише чак и за евроатлантске слуге или су схватили да је народ тиме до те мере изиритиран да је постало немогуће предивдети његову реакцију, тек донета је одлука да парада не може да се одржи.

Јасно је да је победник нормална и здрава Србија, али та је победа већа него што многи мисле. Не само зато што је откривено да се режим, као што рече Сиви Соко, више плаши сопственог народа него евроатлантиста, већ због тога што је у већини људи сазрела свест да су евроатлантисти непријатељ и да нам мисле зло. Сад само треба да почнемо да се понашамо у складу са тим.

No comments: