6.10.11

То су, заправо, увек и радили

Јуче сам написао како су евроатлантистички гласноговорници ушли у фазу покушаја уништавања свега што је остало да вреди у српском народу. Мислим да се нисам прецизно изразио, односно моја тврдња није сасвим тачна. Они су заправо то радили одувек, откако су постали фактор у друштву.

Да боље промислим подстакао ме је један веома проницљив цитат америчког конзервативног аутора Лоренса Остера који је пре десетак дана написао:

У извесном смислу сврха модерног либерализма је да друштво учини толико одвратним и пуним мржње да једноставно престане да нам буде стало до њега.


И раније сам хтео да на блогу мало прокоментаришем ову мисао али једноставно не бих стигао. У општем смислу ова реченица мени у великој мери диже морал. Не кријем да је било тренутака када сам помишљао да од свега дигнем руке али сам и онда схватао да евроатлантисти управо то и желе, а Остеров цитат је само на одговарајући начин то осећање уобличио. Стога им немојте ни ви пружити то задовољство.

Осим овог општег подсећања, као што већ рекох, реченица има и једно конкретно. Сетио сам се заправо да је у деценији владавине евроатлантиста урушен ауторитет скоро сваке институције. Пре десет година војска и црква су уживале поверење огромног дела народа, данас војска скоро да не постоји а црква делује дезоријентисано и млако. О њиховом блаћењу српске историје и културе да и не говоримо. Једино што је позитивно успело да се издигне у Србији протеклих година је оно што евроатлантисти нису дотакли, нешто зато што су га сматрали теретом(Срби на Косову и Метохији), нешто зато што су мислили да ће се без њих урушити само од себе, што су мислили да је безначајно или што су мислили да на њему неће моћи да се заради(спортске репрезентације, Новак Ђоковић, Милорад Чавић). Данас, када им се свет обрушава, почињу да схватају своју заблуду и покушавају, баш као што је Остер написао, да нам и то мало доброг на све начине огаде и да код нас створе апатичну равнодушност према свему.

Али, као што рекох, време њиховог утицаја је прошло, прозрели смо их. И сваким даном све више показујемо да нам је стало, упркос свему. Следећи корак је да се почне изградити нешто на рушевинама које су нам они оставили. Рецепт знамо, показали су нам Срби са Косова и Метохије и спортисти: што даље од евроатлантизма и његових експонената.

No comments: