22.12.11

Отворено писмо Ангели Меркел - од једног вагнеровца ка другом

Поштована,

писмо сам започео овако како јесам из једног јединог разлога. Наиме, видео сам из чланака и репортажа о вама да сте као и ја велики љубитељ дела Рихарда Вагнера и да сте релативно редован посетилац фестивала у Бајројту. Лично нисам још имао ту част, али верујем да ће бити прилике. Обраћам вам се не као Србин Немици нити као особа са другачијим политичким уверењем од вашег(у скоро сваком погледу) већ као вагнеровац вагнеровцу верујући да ћу преко дела мајстора из Бајројта моћи да на одговарајући начин пренесем своју поруку.

Не могу то категорички да тврдим јер не знам какве су ваше најинтимније мисли, али на основу вашег јавног и политичког деловања могу да закључим да сте баш као и један ваш претходник на функцији коју обављате Вагнерово дело (које је због асоцијације са истим предмет клевета и злонамерних инсинуација као ниједно у људској историји) протумачили површно и формално, не улазећи у суштину нити покушавајући да му дате дубљи смисао. Мени се чини да, слично као и горепоменути, себе видите као особу која пред собом има мисију, задатак да својом херојском борбом спасете од злога прибавите славу и моћ како себи лично тако и политичким ентитетима на чијем сте челу, оног ужег(Немачка) и формално, а оног ширег(ЕУ) неформално. У вашим очима, изгледа ми, ви сте нека врста свеевропског Зигфрида чија је дужност да уништи змаја Фафнера оличеног у економској и финансијској кризи као и бауку национализма којим евроунијатска политичка елита већ деценијама плаши своје становништво и спаси Рајнско благо уобличено у Евру и ЕУ. Једино заједничко што имате са Зигфридом, међутим, је то што нисте у стању да видите да је „благо“ заправо извор свог зла које хара около, нешто што не само да није решење за проблеме које потреса свет већ је, напротив, једино у стању да исквари душу свакога ко дође са њим у додир и да је пропаст оних који њега и моћ коју им оно привремено даје толико желе неминовна.

Све до пре пар недеља имали сте прилику да преузмете другу улогу у овој драми, да будете Брунхилда која увиђа да је једини начин да се свет искупи уништење прстена моћи и зла, али изабрали сте да изгорите у бриселској имитацији Валхале заједно са свим лажним боговима који је настањују. И насупрот вашем веровању, свет ће наставити да живи и постоји и након што се то догоди, баш као што је наставио да живи и постоји и у „Сумраку богова“ и временом ће оно што сматрате толико драгоценим предати забораву, баш као што је предао забораву и старе нордијске богове.
Можда и грешим, можда ви, заправо, много дубље схватате Вагнера него што се то на први поглед чини, али ви ми не дајете својим деловањем ниједан повод да тако мислим. А ја о вама ни по чему другом не могу да судим.

Упркос свему, примите најбоље жеље од вашег колеге вагнеровца.

No comments: