25.4.12

Шта се може научити из синоћњег полуфинала Лиге шампиона

1) Нема фудбала без центарфора. Негде око 70-тог минута је већ било тужно гледати како након хиљадитог продора играча Барселоне по једном од бокова центаршут(ако се то тако може назвати) оде назад на 16-18 метара, а све то зато што у казненом простору нема центарфора који би умео или да умакне чуварима или да их одвуче и ослободи простор другима. Ако се овоме дода излазак Пикеа у првом полувремену који у утакмицама оваквог типа пред крај тактички изиграва првог нападача, онда је логично да шансе нема па нема.

2) Нема фудбала без шута из даљине. Ако су повратне лопте са бока биле тужне мањак шутева је било болно гледати. Први шут изван шеснаестерца упућен је у 80 и неком минуту а шутирао је Маскерано који је за ту прилику дошао из одбране.

3) Нема фудбала без скок игре. Повезано са тачком 1. А ако је та тачка била трагична, а тачка 2. болна ова је већ била смешна. Само тако се може оценити збуњеност играча Челзија приликом корнера за Барселону када би схватили да ниједног противничког играча нема у шеснаестерцу.

4) У фудбалу није битно ко поседује лопту већ ко поседује терен. А синоћ смо видели да је могуће и прво без другог и друго без првог.

5) Не постоји једанаеста Божија запоовест, а поготово не гласи "Не дај гол ако се притом не ушеташ са лоптом у њега. Грех је". ОК, ово је виц који сам преузео од италијанског новинара Франка Росија.

Остаје питање да ли су Гвардиола и Барселона ово научили.

No comments: