4.5.12

Где је погрешио Делио Роси

Као што рече Ли Марвин у "Дванаест жигосаних":"Све си урадио добро, само си у једној ствари погрешио: дозволио си да те неко види". У случају физичког напада тренера Фиорентине Росија на играча Адема Љајића радило се о целој Италији, целој Србији и добром делу фудбалског света који је то видео.

Болесно стање савременог друштва у Србији (и не само у њој) се може лако приметити из новинских наслова и чланака о овом инциденту који се састоје углавном о пљувању Делија Росија као да је у питању криминалац. Ироничан аплауз Љајића због измене једва да је неко поменуо. Исто као што никоме на памет не пада да мало истражи каријеру Делија Росија и да види о каквом се тренеру и човеку ради. Да је Љајић ово урадио у Србији новине би другачије писале, биле би пуне осуда његовог поступка уз обавезне флоскуле о томе како треба да се угледа на "западне професионалце". Овако, постао је "наш" против "њих" иако то са тим нема никакве везе.

Одакле само Љајићу образ да се буни? Својим играма је допринео да један од историјских италијанских клубова дође на руб испадања у нижи ранг, а пре само десет дана је против Интера промашио пенал који је Фиорентину могао скупо да кошта. Ако тражи кривца зато што је замењен, не треба да иде даље од свог огледала, а поврх свега уместо да прихвати последице својих лоших партија он иде да плаче код татице који преко медија у Србији још најављује тужбу против Росија.

Не тако давно, када сам ја ишао у школу, уколико бисмо се жалили родитељима на то да нас је наставник или професор изгрдио добили бисмо одговор да смо то и заслужили. Данас, у школи не смеју да повисе тон на децу да им не би дошли родитељи са полицијом, адвокатима, активистима којекаквих НВО или можда чак и са телохранитељима. У овоме је и одговор на питање из претходног пасуса. И после се чудимо како то да деца израстају у битанге.

У вези са свим овим бих волео да видим две хипотетичке ситуације. Прва, у којој се уместо Росија налази Синиша Михајловић и друга у којој је у главној улози Алекс Фергусон. Заправо, видео сам их обе. Делио Роси је управо Михајловића заменио на клупи Фиорентине и за време Синишине владавине Љајићу није на памет падало да му одбруси, а Фиорентина је била у средини табеле. То међутим није било довољно навијачима "виоле" који су тражили преко хлеба погаче и мислили да њихов тим може више и захтевали су смену Михајловића. Надам се да су задовољни како је испало. А за другу хипотетичку ситуацију обратити се Дејвиду Бекаму.