6.6.12

Ревносна Учитељица

Откако је отпочела да ради у својој професији усвојила је као свој животни кредо три речи: ред, рад и дисциплина. Ништа није смело да стане на пут утеривању тих идеала у њене ученике. Морали су да буду безгрешни и савршени да би имали њено поштовање, а то савршенство се морало одржати по сваку цену. Али баш сваку...

Једнога дана у једном кутку школског дворишта неколико деце из њеног одељења нападну, од полуделог комшије који је умислио да тај део дворишта припада њему напујдани, бесни пси. И деца, увидевши да не могу да побегну нити да рачунају на помоћ узеше да се бране с оним чиме су стигли и шта им је било при руци. Том приликом полете по који камен од којег се и разби понешто, поцепа се мало одеће и књига, запрља се мало у блату а и изговори се понека псовка на рачун паса и полуделог газде. Извукоше се деца некако и дођоше до школе.

О црни дане, црна судбино, помисли Ревносна Учитељица. Па како могу да дођу такви на час? Прљави, крвави, изубијани, са поцепаном одећом и књигама? Ју, још су и камење бацали и опсовали! Куку! Одмах код директора!

И тако Ревносна Учитељица додатно нагрди зблануту децу. Полудели комшија и његови бесни пси? Ма 'ајте молим вас, чистоћа и уредност су на првом месту, ако тога нема нека их и растргну пси. Не требају њој нека мусава деца да је узнемиравају и руше јој углед, још мање да сметају њеном светом тројству тзв. принципа.

И тако деца добише уз ранеод паса и претрпљени страх јединице из владања и укоре. И будно око Ревносне Учитељице које ће стално да их посматра и упозорава да је кршење поретка којег је она замислила горе него да их растргну бесни пси. А они нека се снађу, нека нађу начина да се убудуће одбране од бесних паса, а да им одећа остане беспрекорно чиста. Ревносна Учитељица свакако нема намеру томе да их, не дај Боже, научи.

Свака сличност са особама и људима у стварном животу је још како намерна. Овога пута, остављам читаоцима да је нађу.

No comments: