7.6.12

Уз њега или не?

Пратим ових дана полемику између Жељка Цвијановића и Небојше Малића око тога да ли националистичке и патриотске странке и организације треба да дају јачу подршку Томиславу Николићу пред његов пут у Брисел, поготово у светлу његове изјаве о Сребреници због којег се на њега дигло и кусо и репато из евроунијатских медијских кругова у Србији и ван ње и због чега је већ најављено морално-политичко преваспитавање Николића од стране бриселских политкомесара.

Једноставан и недвосмислен одговор није лако дати, иако на први поглед изгледа да Николићу треба дати пуну подршку. Једноставно, националисти Николићу не верују, а за то је крив сам Николић. Растурио је једну националистичку партију и основао нову која је покушавала на надевроунијати дотадашње евроунијате, давао је двосмислене и неодређене изјаве о најважнијим питањима и често мењао став чак и као напредњак. А ту је још увек и свеже питање о изборној крађи. Стога није могуће дати Николићу бланко чек, он га ничим није заслужио.

Али није заслужио ни да остане сам на брисаном простору да се бори против евроунијатских душмана како у Бриселу тако и у Србији. Ако је већ одлучио да брани истину, треба да зна да има оних који ће му у томе помоћи. До Брисела има још 7 дана и дотле му треба послати сигнал да ће имати савезнике у борби да се прекине са психичким терорисањем српског народа Сребреницом. Ништа се не би изгубило тим гестом, а могло би да се добије много, почев од разбијања евроунијатског монопола на Сребеницу па и на друга питања везана за ратове у бишвој Југославији све до разоткривања шта то заправо ЕУ тражи од нас, а то је да се одрекнемо сами себе.

Томислав Николић је, намерно или не, већ у раној фази свога председниковања себи поставио тренутак који ће дефинисати његово председниковање: или ће отпочети процес ослобађања од евроунијатизма или ће се сломити и кренути ћурак и тиме се дефинитивно показати као варијација на евроатлантску тему. И да не буде забуне, ако промени став о Сребреници, биће крив искључиво он, стигла му подршка од ДСС, СРС, Двери и осталих или не. Не сме се пасти у замку и аболирати га од одгворности зато што други можда нису имали политичког њуха у том тренутку.

ДОДАТАК: Као што ме је колега Сиви Соко известио, Двери су отишле даље од обичног сигнала и отворено подржале Николића у његовом ставу.

2 comments:

Gray Falcon said...

Не знам је ли неко из Двери читао преписку, али ево данас су отворено подржали Николића спрам Брисела.

Witch-king of Angmar said...

Двери су блиске са Цвијановићем, отуд можда и ово саопштење. Већ јуче су индиректно дали подршку.