12.6.12

Маркале у Сирији

Сећате ли се Хуле, градића у Сирији. Можда још увек да јер је донедавно био на уснама свих медијских посленика, ратоборних политичара и салонских интелектуалаца/ратника као коначан доказ о "злочиначком карактеру Асадовог режима" и "неопходности хуманитарне интервенције". Кажем "донедавно" јер га одједном више нема да нам засипа ТВ екране и прве странице новина. А зашто? Па зато што су злочин над цивилима у том граду починили "Сиријски борци за демократију".

Дрвље и камење су осули наши људи по друштвеним мрежама на британског министра Вилијама Хејга који је Сирију упоредио са Босном 90-тих, али изгледа да је човек био у праву, додуше не онако како је замислио. Ево, након поплаве једностраних извештавања, поједностављивања природе сукоба, лажног моралисања од стране западних влада и квазиинтелектуалаца имамо и намештени масакр да употпуни фарсу која је понављање историје које се одвија у Сирији.

Хула полако пада у заборав. А очекујте да заборав напрасно погоди и западне званичнике које су тај град упорно истицале као casus belli и да он буде слично Лорду Волдемору из Харија Потера "град коме се не сме споменути име". Јер бити "хуманитарни интервенциониста", било у влади било ван ње, значи никада не признати да си погрешио нити се извинути због било чега.

Хула је прелудијум онога што чека Алавите, ши'итске муслимане и хришћане у Сирији уколико Асада замене "демократе". А уколико се тако нешто, не дај Боже, деси можете комотно да се кладите да ће душебрижници из САД и ЕУ који лију сузе над Асадовим противницима брже боље да се повуку у своје куле од слоноваче, затворе очи и уши над оним шта се дешава на терену и концентришу се на нову земљу чије људе треба унесрећити.

Још горе, неки ће, као већ поменути Хејг, ту и сличне интервенције истицати као успех, и то са сасвим озбиљним изразом лица, јер он у то заиста и верује. А то је најстрашније од свега.

No comments: