3.7.12

Где греши Данијел Баренбоим

Чувени израелски диригент и музичар Данијел Баренбоим је дао интервју за немачки "Шпигл" у којем се на почетку дотакао проблема извођења Вагнера у Израелу:

"Шпигл": Господине Баренбоим, зашто се залажете за извођење музике Рихарда Вагнера у Израелу? Ниједан други музичар тамо није толико омражен као он.


Баренбоим: Жалосно је што званични Израел тако тврдокорно одбија јавно извођење Вагнера, најновији случај је отказивање већ планираног концерта од стране универзитета у Тел Авиву. Ја то видим као симптом једне болести. Речи које ћу да изговорим су тешке али сам их намерно због тога и бирао: сећање на Холокауст у Израелу се политизује и то је ужасно.
На политизацију није имун ни Баренбоим, што се из интервјуа, који скаче са теме ситуације на Блиском Истоку онако како је види Баренбоим поново на Вагнера, може видети. Баренбоим је своја политичка уверења повезао са перцепцијом Вагнера у Израелу иако те две теме немају никакве везе једна са другом чиме је своју позицију дискредитовао.

У једној својој ранијој белешци сам указао шта је, по мени, једини правилан приступ у покушају да се Вагнер представи израелској публици и приметио да је управо Баренбоим учинио почетне кораке. На жалост, не само да није наставио у истом ритму већ се повукао уназад мешајући дневну политику у  цео случај. 

Проблем са Вагнером у Израелу је, као што је правилно приметио Баренбоимов протеже Ашер Фиш, проблем незнања и владавине урбаних митова и легенди уместо чињеница и он се може превазићи само упорним истицањем чињеница које су скоро у свему супротне представи коју велики део Јевреја у Израелу. Израелско-арапски спор ту не игра никакву улогу. Стога је боље да гласноговорник извођења Вагнера у Израелу буде управо Фиш који није толико чувен у свету као Баренбоим али који није политички експониран и самим тим се то не може употребити као аргумент ад хоминем.

Баренбоим по питању Вагнера нека се држи дириговања, у томе му међу живим диригентима нема равног(као што сам већ и написао).

No comments: