6.8.12

Нови ветрови или лажна нада?

Након противуречних и/или немуштих изјава представника Владе Србије и председника Николића о Косову и Метохији најновији интервју шефа Владине канцеларије за Косово и Метохију Александра Вулина делује као право освежење. Део који је на мене оставио посебан утисак је следећи:

Вулин је апеловао да се у Србији не користи термин "паралелне институције" јер су оне, како каже, на Косову формиране у складу са Уставом Србије и финансирају се из Београда. Он је оценио да су "паралелне институције" оне које се финансирају из Приштине.

Вулин не само да пружа оштар вербални отпор евроатлантистичкој политици већ и указује на опасност од прихватања њене терминологије. Још је Џорџ Орвел у "1984" указао колико је језик моћно психолошко оружје. Вулинов апел да се институције Србије не називају "паралелним" је један од предуслова за било какву смислену борбу за очување Косова и Метохије.

Није све, међутим, сјајно у Вулиновом интервјуу. У његовом другом делу он понавља став како ће Србија "поштовати до сада договорено у дијалогу Београда и Приштине" чиме самом себи скаче у стомак и доводи јавност у недоумицу.

Она ће се лако решити тиме што ће се о Вулину и Влади Србије судити не по томе шта изјављује већ шта ради. А то важи за оба дела интервјуа који очигледно воде у супротном правцу.

У сваком случају, одговор на питање из наслова ћемо ускоро сазнати.

No comments: