21.11.12

И шта сад?

Хашка пресуда по "Олуји" је изазвала констернацију у српској јавности и како се чини многе отрезнила од илузија које су имали претходних десетак година. Да то отрежњење не буде само привремено неопходни су следећи кораци:

1. Потпуни прекид сарадње са Хагом и усвајање званичних докумената од стране државе којима се осуђује и разобличава та организација.

2. Прогласити Србе заточене тамо политичким затвореницима, захтевати њихово безусловно пуштање на слободу и непризнавање било каквих евентуалних пресуда насталих из тог процеса.

3. Моментално помиловање осуђених јатака хашких оптуженика и аболиција оних против којих се води процес.

4. Прекинути учешће Србије у фарси званој "помирење у региону" јер је јасно да је у питању процес који легитимизује злочине над српским народом. С тим у вези, дистанца од Хрватске на само формалне контакте.

Тешко да ће власт ишта од овога да усвоји. То не значи, међутим, да треба дићи руке. Постоји нешто што се може урадити, а да не зависи од корака владајуће клике, а то је да свако од нас заузме личну дистанцу према Хрватској и другим политичким ентитетима који су нам нанели зло ових година. Прекинути куповање хрватских производа, не летовати више у Хрватској, не звати њихове уметнике да наступају у Србији, све су то мере које су од пре неколико дана постале питања елементарне части и поштовања. 

А за Готовину, Маркача и компанију још постоје инстанце правде, и на овом свету и на оном. 


No comments: