31.12.12

2012: испунила очекивања у лошем, не толико у добром

Последњи дан 2012. По некима, он није требао ни да се деси.  Најгоре што се десило је да смо добили доказ о томе колико неки људи могу да буду лаковерни. Мада, за то као доказ већ имамо изборе. 

Ова година је једна својеврсна мешавина када се ради о томе да ли су испуњена моја очекивања или не. На жалост, оствариле су се углавном песимистичке процене, и то највероватније зато што се углавном радило о сигурним исходима око којих су сумњу имали само тзв. аналитичари. 

"Промене" у Србији су се десиле али се испоставило да је реч само о измени сценографије и глумаца у истој, старој, лошој представи. Било је неких назнака да ће можда бити другачије, али првобитна процена се показала као тачна

Што се света тиче, Египат сигурно клизи ка исламистичкој диктатури иако је Муслиманској браћи у једном тренутку превелики залогај застао у грлу. У Сирији је мање-више све по старом укључујући и чињеницу да се неки иначе добронамерни људи држе превазиђених клишеа и категорија иако истина све више излази на видело. Нисам много коментарисао изборе у САД пошто они ем ништа битни не би променили, ем нисам појма имао ко ће да победи пошто је било јаких аргумената у оба правца. Након избора, било је логично да се још жешће крене са наметањем глобалистичко-либералне идеологије. Овога пута се чак ни привид пристојности не одржава, па се не преза ни од митинговања на дечјим гробовима, демонизације и дехуманизације противника, па ни отворених претњи смрћу. У свему овоме се, међутим, крије и могућа клица пропасти "прогресиваца" јер је могућност да и они као и њихови пандани  у Египту претерају и изазову гнев великог броја становништва прилична.

Нисам испунио своја лична очекивања око блоговања, поготово пред крај године. Пословни и приватни разлози једноставно нису остављали времена за блог. Многи текстови о разним темама као што су савремена политика и иделогије које чине њене темеље, историја, Вагнер, спорт нису одмакли даље од основних теза, а неки су написани у журби и након дубље анализе су се испоставили неадекватним у интелектуалном и суштинском смислу. Надам се да ћу бар неке од њих успети да прерадим или довршим.

Свим читаоцима желим све најбоље у 2013. 

No comments: