19.3.13

Да и нас не захвати слична болест

Пре извесног времена сам на свом енглеском блогу писао о непринципијалности "деснице" у САД и њеном  недостатку основних стандарда и прихватању ставова и начина деловања прогресивних либерала у случају да је то усмерено против "других". Жао ми је што морам да констатујем да се сличан проблем јавља и у патриотској јавности у Србији.

Најеклатантнији пример је недавни избор новог поглавара Римокатоличке цркве, папе Фрање, и неких коментара о томе. Чињеница да долази из Аргентине и да је био надбискуп Буенос Ајреса током војне хунте одмах је у либерално-левој штампи изазвала чланке који су се бавили његовом "мрачном" прошлошћу" уз обавезни пежоративни епитет "конзервативца" додат уз његово име. Други чланци су се трудили да га диксредитују због "политичког мешања" у својој земљи и противљења председници Кристини Кирхнер, без навођења било каквих детаља о том "мешању"( с разлогом, што ће се видети даље у тексту).

Негативна историјска искуства Срба са Ватиканом током векова створила су ситуацију да је просечан Србин спреман да поверује у скоро све негативно што се напише о Римокатоличкој цркви. Стога су и горе наведене приче прихваћене здраво за готово од стране патриотских портала и коментатора на форуму. Мало по мало, на основу полуистина, родила се теорија завере по којој је нови папа постављен од стране САД са циљем рушења социјалистичких режима у Латинској Америци. Како се у то уклапа опадање утицаја цркве у Латинској Америци које је на делу већ деценијама, као и тврдња Николаса Мадура да је покојни председник Чавез утицао код Бога на небу да буде постављен папа Латиноамериканац, није објашњено. Исто као што се једва помиње репутација новог папе у својој земљи као скромног човека који је конкретним мерама помагао сиромашне, што се тешко уклапа у либерално-леву карикатуру "конзервативца".

Теорије завере које сада узимају маха изгледају гротескно свакоме ко мало истражује да би нашао детаље о "политичкој умешаности" новог папе. Испоставља се да је једини документовани случај његовог активизма против председнице Кирхнер његово противљење закону који би легализовао хомосексуалне бракове и усвајања деце.  Ово је не само став који је тадашњи кардинал Бергољо морао да заузме по природи своје припадности римокатоличком клеру  и позиције коју је заузимао у оквиру њега(чак и по природи саме чињенице да је верник римокатоличке цркве) већ је то став који дели огромна већина оних Срба који су прихватили изврнуту слику о новом папи. 

Замислимо ситуацију у којој влада Србије предложи закон по којем се омогућавају хомосексуални бракови и усвајање деце и  да Патријарх Српске православне цркве изрази своје јавно противљење томе и утиче на посланике Скупштине да не изгласају тај закон. Сви они који данас прихватају сваку лошу ствар изговорену о новом папи би аплаудирали Патријарху српском, и чак га и прекорели да није довољно одлучан у свом деловању. Истовремено, иста она штампа која сада тражи било какву прљавштину о папи би нашег патријарха етикетирала као, погађате, "конзервативца". А када римокатолички кардинал учини исто у римокатоличкој земљи он бива нападнут као "агент САД". Читава ствар постаје још више надреална ако се има у виду званичан став САД који даје подршку, чак врло агресивну, тзв. геј правима чиме се ефективно стављају на страну Кирхнерове, а против папе Фрање. 

Људи, не иде то тако, не може и јаре и паре. Ако су хомосексуални бракови лоши за Србију, лоши су и за Аргентину. Ако су лоши за православне, лоши су и за римокатолике. И ја немам намеру да заузмем тако дволичан став. Ако је ово једини случај где се папа Фрања успортивио влади своје земље без имало ограде ћу рећи да је био у праву. А председница Кирхнер је својом легализацијом хомосексуалних бракова посејала семе пропасти свега доброг што је за своју земљу учинила.

И да се вратимо са конкретног примера на општи принцип: немојте имати никаквих илузија, оваква врста неконзистзентности када се ради о традиционалним вредностима је самопоражавајућа и то на два начина. Она не само што одбија потенцијалне савезнике већ даје и пропагандну муницију  транснационалној прогресивној левици и на дужи рок јој обезбеђује победу. Стога полако са закључцима и покупајте да учите на туђим грешкама. 

No comments: